Thursday, June 1, 2017

Steroidlerin Kemik İliği ve Eritropoez Üzerindeki Etkileri

Steroidlerin Kemik İliği ve Eritropoez Üzerindeki Etkileri

Anabolik Androjenik Steroidler (AAS), aplastik anemi de dahil olmak üzere bazı hastalıkların tedavisinde hekim tarafından üretilmiştir. Şu anki aplastik anemi tanımına göre, ciddi depresyona uğramış kemik iliği hücreselliği 3 kan serisinin 2'sinde (genellikle eritrositler) azalma sağlamalıdır. Günümüzde AAS, immünosüpresif tedaviye dirençli hastalar için kurtarma tedavisi olarak, diğer terapötik yaklaşımlarla birlikte kullanılır. Spesifik AAS, eritopoetik etkiyi uyarabilir ve hemoglobin, dokulara oksijen taşınmasından sorumlu olan protein (globulin) 'ü arttırır. Miyoglobin, iskelet çizgili kontraktil dokuya oksijen taşıyıcı proteindir. Hematokrit, toplam kan hacminde eritrosit oranının yüzdesidir. Hemoglobin (Hb) yükseldiğinde, hematokrit yaklaşık üç kat artış izler. Bununla birlikte, bu oran kişinin hidrasyon durumuna bağlıdır. Bu, pratik olarak, dehidrasyon sırasında plazmanın daha konsantre olduğu anlamına gelir, böylece hematokrit yanlışlıkla yükselir. Tam tersine, plazma seyreltildiğinde (ve hiponatremi olduğunda) hematokrit düşer.



Eritopoietin (EPO), böbrek korteksinden salınan doku oksijenasyonundan sorumlu proteindir. EPO daha sonra yeni kırmızı kan hücrelerinin üretimini işaret etmek için kemik iliğini tetikler. Hipoksi, anemi veya yüksek irtifa (deniz seviyesinden 1.500 m üzerindeki deniz seviyesinden yüksek sıcaklık) gibi diğer hipoksik durumlarda EPO üretimi için uyarı ya da sigara içicidir. Tütün, karbona monoksit (CO) salgılar ve beyine hipoksik bir sinyal gönderir ve böbrekler daha sonra EPO bırakır. Bu nedenle, "sahte bir eritrositoz", sigara içimi sırasında, doku hipoksisine fizyolojik bir cevap olarak verilir - oksijen arzı eksikliği.



AAS'nin eritositoz fenomeni içindeki rolü önemlidir. Hematolojik sistemi iki ana yolla etkilediği düşünülmektedir. İlk olarak AAS, kemik iliğindeki eritroid koloni oluşturan birimleri arttırarak eritropoezi teşvik eder ve eritropoietin yanıt veren hücrelere farklılaşmalarını sağlar. İkincisi, böbrekte eritropoietin sentezini teşvik ederek. Testosteron ince bağırsaklardan (jejunum-ileum) bağırsak demir emilimini, kırmızı kan hücrelerinde demir birleşmesini ve hemoglobin sentezini arttırır. Erkeklerin hematokrit-hemoglobin-miyoglobin değerlerinin kadınlardan daha yüksek olmasının başlıca nedeni budur. Östrojen değildir, Androjenler eritropoez için önemli bir uyarıcıdır. Sonuç olarak erkeklerin sporda dayanıklılık ve dayanma gücü daha fazladır (maraton, triatlon).

Farklı AAS, oksimetolon (DHT türevi), fluoksimesteron (testosteron türevi), equipose-boldenon (testosteron türevi - MEÖ kullanımı), stanozolol (DHT türevi), metandrostenolon (metiltestosteron türevi), metiltestosteron (testosteron türevi) dahil olmak üzere EPO'yu uyarabilir. Başlangıçta AAS'ın androjenik aktivitesinin EPO üretiminden sorumlu olduğu düşünülmektedir. Bununla birlikte, çoğunlukla aplastik anemi tedavisi için üretilen oksimetolon (Anadrol 50-Anasteron), ılımlı bir androjenik aktiviteye sahiptir. Aynı şey küçük bir androjenik indeksi olan stanozolol (Winstrol) için de geçerlidir. Aksine fluoksimesteron (Halotestin-Stenox), androjenik anabolik steroidlerden en güçlü olanıdır ve testosteronun sekiz kat daha fazla androjenik indeksi vardır.

Bir steroidin hemopoietik etki açısından etkili olabilmesi için belirli bir tıbbi protokol var. Belirli AAS dozajı, hastanın vücut ağırlığının en az 1 mg / kg'ı olmalıdır. Bu, anemiden muzdarip 50 kg'lık bir anemik birey için 50 mg'a çevrilir. Bu doz bağımlı bir etki, yani dozaj miktarı arttıkça, daha fazla EPO salınır. EPO indüksiyonu, Hb'de artışa eşlik eder. EPO'nun aksine, Hb, muhtemelen eritrositlerin uzun ömrü nedeniyle 15 gün sonra yükselir. Testosteronun tekrar tekrar kullanılmasından sonra EPO ve Hb'nin daha da yükseltilebileceği mümkündür.

Andropoz, testosteron düşüşü ile karakterize bir klinik sendromdur. Testosteronda azalma, bir takım fizyolojik değişikliklerle sonuçlanır. Bunlar arasında vücut kompozisyonunda değişiklik (yalın vücut kütlesinde azalma, yağ kütlesi artışı), enerji ve kas kuvvetinde azalma, libido ve ereksiyonlarda azalma, artmış osteoporoz, ruh hali değişiklikleri ve kognitif fonksiyonda azalma sayılabilir. Eritropoez üzerine testosteronun uyarıcı etkileri testosteron replasman tedavisinde kullanılır. Çalışmalar, yaşlı erkeklerin testosteron tedavisinin eritropoietin konsantrasyonlarını etkilemeksizin Hb seviyelerini ve eritropoietinin biyolojik aktivitesini önemli ölçüde arttırdığını göstermiştir.

Kronik böbrek yetmezliğinin anemi çok faktörlü olmasına rağmen eksik EPO üretimi ana etiyoloji olarak kabul edilmektedir. AAS'nin anefrik hastalardaki plazma EPO düzeylerini arttırdığı ve son dönem böbrek hastalığının anemisinin tedavisinde önemli bir rol oynadığı gösterilmiştir. AAS ayrıca r-EPO'dan daha maliyet-etkin olabilir ve anabolik etki sağlama avantajına sahiptir. Demir eksikliği anemisi gibi diğer anemi vakaları, ferritin depolarının yenilenmesi için demir (ferrum) desteğinin yeterli olması nedeniyle bu vakaya karışmaz. Maloblastik anemi, malnütrisyon, gastrik kanser, alkolizm vb. Nedenli kobalamin (B12 vitamin eksikliği) nedeniyle megaloblastik anemi için de geçerlidir. Bununla birlikte, talasemi hastalarında AAS, hipogonadizm, osteoporoz ve hemopoez için etkileri için kullanılabilir.

Hemopoezin artmasının eritrositoza ve nihayetinde polisitemiye yol açtığı belirtilmelidir. Daha sonra kardiyovasküler hastalık için riskli bir faktör haline gelebilir. Hematokrit kademeli olarak yükseldiğinden kan viskozitesi belirgin şekilde yükselir. Eritrositozun normal seviyelerde olduğu bir üst eşik var. Hemoglobin <18, hematokrit <% 54 olmalıdır. 120 günde bir kan bağışına izin verilir. Aksine, hemoglobin seviyeleri 18'in üstünde yükseldiğinde ve hematokrit% 54'ün üzerinde yükseldiğinde ve daha sonra polisitemi flebotomilerle tedavi edilmek zorundadır, burada kan başka bir anemik hasta için kullanılamaz. Polisitemiye karşı alternatif yöntemler arasında kırmızı et tüketimi ve günlük salisilik asit kullanımı sayılabilir. Aspirin, çünkü tüm NSAID'ler prostaglandinleri engelleme ve trombosit aktivitesini önleme yeteneğine sahiptir. Bu nedenle trombosit agregasyonu engellenir ve pıhtılaşma etkisi sınırlıdır. Birisinin aspirin yerine G6PD enzim eksikliği olması durumunda DHA, EPA'yı PGs inhibisyonu yoluyla anti-inflamatuar etkiye sahip olarak kullanmaları gerekir.

Referanslar:


Related Articles

0 comments:

Post a Comment

Bazı Paylaşımlar

İletişim Formu

Name

Email *

Message *

Attenion-Dikkat

Disclaimer (Feragatname)


Web sitesinin yalnızca bilgi amaçlı olduğu ve web sitesi sahipleri ve operatörlerinin, site içeriği için tamamen veya kısmen hiçbir şekilde sorumlu olmadığı unutulmamalıdır. Sahipleri ve operatörleri yasadışı steroid kullanımından sorumlu değildir ve steroid kullanımını teşvik etmemektedir.


Web sitesi yalnızca kişisel, ticari olmayan kullanım için kullanılmalı ve metin, grafik, logo, resim, ses, video vb. Web sitesinin içeriği bu web sitesinin malıdır ve çoğaltılamaz, aktarılamaz veya dağıtılmamalıdır. izni. Bazı ülkelerde steroidlerle ilgili tüm satın alma, kullanma, yeniden satış, dağıtım ve tüm işlemlerin yasadışı olduğunu ve site ziyaretçilerinin tüm yasal ve sağlıkla ilgili komplikasyonlardan tamamen sorumlu olduğunu lütfen unutmayın.


Web sitemizi ziyaret edenler, siteye girerek, bu sitenin sağlayıcılarını, sahiplerini ve yaratıcılarını, doğabilecek herhangi bir sorumluluktan serbest bırakır ve deşarj eder. Açıkça burada verilmeyen herhangi bir hak saklıdır ve bu bildirimin içeriği herhangi bir zamanda, herhangi bir bildirimde bulunmaksızın, takdir yetkimiz dahilinde değiştirilebilir. Bu Sitenin kullanımı, Feragatnameyi, Gizlilik politikamızı ve kullanım şartlarımızı okuduğunuzu ve kabul ettiğinizi ve herhangi bir şart veya yasal yetkiye sahip olmadan bunları kabul ettiğinizi gösterir.


Web sitesi yalnızca bilgi sağlamak amacıyla diğer web sitelerine bağlantılar içerir ve bu bağlantılarla ilgili içerik veya herhangi bir şey teşvik etmemektik veya onaylamamaktayız. Bu web sitesinin ve sahiplerinin ve operatörlerinin gizlilik uygulamaları, faaliyetleri veya bu sitelerin içeriğinden hiçbir şekilde sorumlu değildir. Web sitemize erişerek, tam bir rıza göstermiş oluyorsunuz ve bu Web sitesinin sahipleri ve operatörlerinden düzenli olarak e-posta yoluyla bilgi almayı kabul ediyorsunuz.



Please note that the website is meant only for informational purposes and the website owners and operators are not in any way liable, in whole or in part, for the site content. The owners and operators are not responsible for illegal steroid use and do not promote the use of steroids.


The website should be used only for individual, non-commercial use and content of website, including text, graphics, logos, images, audio, video, etc. are property of this website and should not be reproduced, transferred, or distributed without written permission. Please note that the purchase, use, resale, distribution, and all actions related with steroids are illegal in some countries and site visitors are fully responsible for all legal and health complications.


The visitors to our website, by accessing the site, releases and discharges the providers, owners and creators of this site from any and all liability which might arise. Please note that any rights not expressly granted herein are reserved and the contents of this statement may be altered at any time, at our discretion, without any notice. Use of this Site indicates that you have read and agreed to our Disclaimer, Privacy policy, and terms of use and agree to them in full and without any conditions or legal authority.


The website contains links to other websites for the purpose of providing information only and we do not promote or endorse content or anything else in the respect of these links. This website and its owners and operators are not responsible in any way whatsoever for the privacy practices, activities or content of such sites. Even though we make every single effort to provide virus-free files, we do not guarantee uncorrupted files. By accessing our website, you provide complete consent and agrees to receive information via email from the owners and operators of this Website on a regular basis.